Ciekły azot

Produkowany jest zazwyczaj w kriogenicznych instalacjach rozdziału powietrza i jest, obok ciekłego tlenu i argonu, jednym z finalnych produktów tego procesu.

Jako gaz skroplony, azot używany jest głównie jako czynnik kriogeniczny do schładzania i mrożenia produktów.

 

Ciekły azot jest przechowywany i transportowany w specjalnie izolowanych próżniowo zbiornikach i cysternach,

w temperaturach z przedziału od -196°C do -155°C.

 

Właściwości:

- czynnik kriogeniczny: LN2

- temperatura: -196°C

- magazynowanie: ciecz pod ciśnieniem 1,5 bar

- postać: ciekły lub gazowy

- ciepło utajone: 198,4 kJ/kg (parowanie)

- ciepło właściwe gazu: 1,04 kJ/(kg.0C)

- waga ciekłego azotu: 1l = 0,808 kg

- bez smaku, bez zapachu, bezbarwny

- niepalny i chemicznie obojętny poza bardzo wysokimi temperaturami.

 

 

 

 

 

Małopolskie Centrum Biotechniki posiada w ciągłej sprzedaży wyżej opisany gaz w atrakcyjnej cenie. Więcej informacji można uzyskać w siedzibie spółki oraz jej oddziałach.

KRASNE k/Rzeszowa: 17 850 15 59, kom. 607 803 904

PRZEWORSK: 16 648 74 20

BRZESKO: 14 686 28 00

NOWY SĄCZ: 18 441 28 71

KARCZÓW: 77 464 12 00

CZESTOCHOWA: 34 365 99 97

KLECZA DOLNA: 33 872 21 04

JASŁO: 13 446 85 77