Małopolskie Centrum Biotechniki
powrót

Prezentacja buhajów w MCB

Prezentacja buhajów w MCB

25 maja b.r. MCB miało przyjemność goscić blisko 150 hodowców z Podkarpacia...


Wizyta hodowców w naszej stacji była jednym z punktów zorganizowanego przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi seminarium szkoleniowego pt: „Promocja i informowanie o Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 na Podkarpaciu”. Specjalnie na przyjazd gości przygotowaliśmy pokaz buhajów. Zaprezentowano łącznie 24 buhaje. Prezentację buhajów poprowadził dyrektor Leszek Hebda, który przybliżył pochodzenie i wartość hodowlaną każdego osobnika. Pokaz objął buhaje wycenione, w tym młode buhaje z hodowli francuskiej z oszacowaną genomową wartością hodowlaną, osobniki oczekujące na wyniki oceny wartości hodowlanej oraz znajdujące się w okresie testowania. Pokaz rozpoczęto stawką 11 buhajów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany barwnej czarno- i czerwono-białej. Kolejno prezentowała się stawka 6 osobników rasy simentalskiej pochodzących z krajowego programu oraz z programu realizowanego wspólnie z największą w Niemczech i w Europie stacją BVN Neustadt an der Aisch. Trzecia w kolejności stawka to 2 buhaje rasy polskiej czerwono-białej ZR z programu ochrony zasobów genetycznych. Nie zabrakło przedstawiciela ras mięsnych – dla miłośników tych ras swoje walory zaprezentował buhaj rasy limousine. Stawką zamykającą pokaz były 4 młode buhajki (w wieku 12 m-cy i 24 m-cy) zakupione we Francji i pochodzące ze wspólnego programu oceny i selekcji buhajów MCB i Creavia. Są to buhaje z oszacowaną genomową wartością hodowlaną, gdyż we Francji od roku genomika ma już swoje praktyczne zastosowanie. W Polsce niebawem wejdą do testu, oczekując na tradycyjną wycenę.

Być może prezentacja buhajów stanie się coroczną tradycją w MCB, ponieważ dla wielu hodowców jest to okazja aby na żywo zobaczyć ojców własnych krów, których do tej pory oglądano wyłącznie na zdjęciach zamieszczonych w katalogu. Już dzisiaj zapraszamy.

Opracowała: mgr Agnieszka DYRDA